Şüalanma analizləri
Başlıca yerdə ədviyyatlar olmaqla, ildə təqribən 200 000 ton qida şüalanmaqdadır. Qidaların şüalanması və ya ionlaşdırıcı radiasiya vasitəsilə müalicə edilməsi qidaların stabilliyini uzatmaq məqsədilə 40-dan çox ölkədə həyata keçirilməkdədir. Bu prosedur bir sıra müxtəlif matrislər vasitəsilə aparıla bilər:
- Bitki və ədviyyatlardakı mikroorqanizmləri öldürmək
- Kartof, soğan və sarımsaqdakı cücərmə və göyərmənin qarşısını almaq
- Dənli bitkilər, quru meyvə, fındıq və tərəvəzlərdəki böcəkləri öldürmək və ya sterilizə etmək
- Ət və balıqlardakı mikroorqanizmləri son istifadə tarixini uzatmaq məqsədilə öldürmək
EC 1999/3 saylı təlimata görə, şüalanmış qidalar Aİ üzvü olan bütün ölkələrdə aşağıdakı şəkildə etiketlənməlidir.
Eurofins qidalardakı qatqı maddələri və qida əlavələri üzərində şüalanma testinin AB standartlarına uyğun aşağıdakı metodlarla aparılmasını təklif edir:
- Elektron dönmə rezonansı (ESR, DIN EN 13708, DIN EN 1786, DIN EN 1787)
- Fotostimullaşdırılmış parlaqlıq (PSL, DIN EN 13751)
- Termoparlaqlıq (TL, DIN En 1788)